Waarom vitamine D laten checken ?

Vitamine D

Waarom zou je je vitamine D laten checken?

Door een vitamine D tekort kun je veel klachten krijgen.

We werken massaal binnen, smeren ons in met factor 50 en zitten het liefst in de schaduw.

Vitamine D is nodig voor de opname van mineralen, gezonde botten en tanden. Geeft bescherming tegen depressies, hart- en vaatziekten, kanker en remt ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam.

Tijdens het zonnen wordt er veel calcium en magnesium verbruikt. Magnesium is ook heel belangrijk voor de omzetting van vit. D. 

Draag je altijd een zonnebril als de zon schijnt? Laat deze ook eens een keertje thuis!                          De zonnebril beschermt je ogen tegen het felle zonlicht. De zon geeft o.a. via je ogen het signaal aan je hersenen dat je lichaam vit. D binnenkrijgt. Je lichaam gaat dan vit. D zoveel mogelijk opnemen en opslaan. Zet je een zonnebril op, dan krijgen je ogen (en je hersenen) dit signaal niet meer binnen en wordt de opname van vit. D negatief beïnvloed.

Vitamine D en je huid

Nadat je een tijdje in de zon hebt gezeten gaat je huid pigment (melanine) aanmaken zodat de DNA in de celkernen beschermt wordt. Dit is het bruinen van de huid. Blijf je té lang in de zon of is je huid té gevoelig dan kan de huid verbranden en kan dit schade en uiteindelijk huidkanker veroorzaken. Het beste is dus elke dag een beetje opbouwen totdat de huid gewend is aan de zon en de middaguren als de zon te sterk is te vermijden.  De zon zorgt ervoor dat in de huid vit. D wordt aangemaakt. Ga jij dus nooit in de zon zit je altijd binnen of smeer je je in met factor 50 kunnen uiteindelijk chronische ziekten ontstaan.

Vit. D speelt ook een belangrijke rol in de hormoonhuishouding en dus de vethuishouding van de huid. Heb jij acné of een droge huid laat dan zeker je vitamine D status eens controleren.

 

Darmproblemen kunnen er toe leiden dat vitaminen zoals vit. D onvoldoende worden opgenomen.

 Om de vitamine D status te bepalen wordt meestal wat bloed afgenomen. Hierin kan de hoeveelheid ongebonden vit. D bepaald worden. Aangezien dit lastig te bepalen is, wordt meestal de concentratie 25(OH)D bepaald; de vorm van vit. D nadat het door de lever is omgezet. Deze bloedtest is een zelftest die je gemakkelijk thuis met een vingerprik  kunt afnemen. Deze test geeft inzicht in het gehalte actief vit. D in jouw lichaam. Zo kom je te weten of er sprake kan zijn van een verminderde omzetting.

 

Als je voor langere tijd vit. D inneemt is het goed om je vit. A en K in de gaten te houden. Ook de mineralen magnesium en calcium. Het is goed om voldoende K2 binnen te krijgen via voeding want dit zorgt dat calcium in de botten en tanden wordt opgeslagen/opgenomen en niet in de zachte weefsels. Calcium in zachte weefsels zorgt n.l. voor verkalking en hartaandoeningen.                            De beste bronnen voor vit. K2 zijn: roomboter(rauwmelkse), rauwe melk, lever en harde kazen.

Check je vitamine D status; hier

 

 

Vorige
Vorige

Magnesium & de overgang

Volgende
Volgende

Tips voor hormoonbalans tijdens de overgang.