Histaminerijke voeding

Histaminerijke voeding:

  • Zuivel: belegen en oude kazen, schimmelkazen, blauw-aderkazen, zure room/crème fraîche, kwark, yoghurt;

  • Vlees: varkensvlees, lamsvlees, wild;

  • Vis: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, schaal- en schelpdieren (ook kroepoek), ingeblikt;

  • Groente: tomaten, spinazie, bietjes, champignons;

  • Fruit: avocado, grapefruit;

  • Kruiden: vanille, kaneel, kruidnagel, komijn, koriander, kervel, gember, nootmuskaat;

  • Gefermenteerd voedsel (kimchi, zuurkool, kombucha, kefir, augurken, yoghurt);

  • Marmite, miso, sojasaus;

  • Gedroogd fruit (rozijnen, pruimen, dadels, vijgen);

  • Alle voedingsmiddelen of supplementen die gist bevatten (zuurdesembrood, voedingsgist, etc.);

  • Bottenbouillon; Niet bij minder dan 4 uur trekken.

  • Verwerkt of gezouten vlees (droge worstsoorten zoals rauwe ham, salami en cervelaatworst);

  • Lever, varkensvlees, wild;

  • Ingeblikt voedsel;

  • Olijven;

  • Chilipoeder, kaneel en kruidnagel.

 

Histaminevrijmakers

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature niet perse veel histamine, maar kunnen wel het immuunsysteem activeren om een hoge hoeveelheid van de biogene amine af te geven. Dit noemen we histaminevrijmakers. Hieronder vallen:

  • Alcohol;

  • Suiker;

  • Bananen, aardbei, ananas, druiven, kiwi, mango, papaja, vijgen;

  • Chocola en cacao;

  • Citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel);

  • Eiwitten;

  • Zuivel;

  • Noten en zaden;

  • Varkensvlees;

  • Schaal- en schelpdieren;

  • Verse spinazie, rode biet, tomaat;

  • Tarwekiemen;

  • Kunstmatige toevoegingen:

    • E102 (tartrazine), E104 (chinolinegeel), E110 (oranjegeel S), E122 t/m E124 (azorubine,
      amarant, cochinillerood A), E128 (rood 2 G), E154 (bruin FK), E155 (bruin HT), E180 (lithlrubine)

    • Nitraat- en nitrietzouten (E249 t/m E252)

    • Sulfietzouten (E220 t/m E228)

    • Benzoaatzouten (E210 t/m E219)

    • Glutamaten (smaakversterker, vetsin, MSG) (E621 t/m E625).

Voedingsmiddelen die DAO blokkeren

Bij het volgen van een histamine arm dieet is het ook belangrijk om voeding te vermijden die de productie van DAO blokkeert. DAO (di-amine-oxydase) is een enzym dat samen met de enzymen MAO (mono-amini-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en in het bloed.
De meest voorkomende voedingsmiddelen die DAO blokkeren zijn:

  • Alcohol;

  • Koffie;

  • Energydranken;

  • Thee (zwart, groen, yerba mate).

·        Hoewel de lijst met voedingsmiddelen hoog in histamine behoorlijk uitgebreid is, zijn er voldoende alternatieven. Vuistregel voor een histamine arm dieet is dat het voedsel zo vers mogelijk moet zijn. Hoe langer iets bewaard wordt, hoe hoger het histaminegehalte. Rauw vlees, gevogelte en vis hebben bijvoorbeeld een hoog bacterieel kiemgetal. Wanneer de bacteriën het voedsel fermenteren, creëren ze histamine als bijproduct.

·        Een goede manier om de natuurlijke toename van histamine in eiwitrijk voedsel te bestrijden: vers kopen en dezelfde dag koken of invriezen. Bevriezing stopt namelijk de opbouw van de biogene amine. Laat de producten niet in de koelkast staan, en zeker niet op het aanrecht of in de auto.

·        Bevroren producten kopen is ook een optie, zoals individueel verpakte zalm of kabeljauwfilets. Je kunt de filets in een afgesloten zak 15 tot 30 minuten onderdompelen in koud water, in plaats van de traditionele ontdooiing in de koelkast.

Vorige
Vorige

Maart, begin van het hooikoortsseizoen?

Volgende
Volgende

Een goede nachtrust begint in de ochtend!