Maart, begin van het hooikoortsseizoen?

Hooikoorts

Het is weer maart, je voelt het al, de lente zit weer in de lucht.
Heerlijk! Weer meer naar buiten, en ‘s avonds blijft het al langer licht.
Drink ’s morgens je kop thee al lekker in de tuin bij het ochtendlicht. Ochtendlicht in de ogen is heel goed voor je hormonen en je natuurlijke dag- en nachtritme. Het zorgt voor cortisolaanmaak in de ochtend maar ook voor de aanmaak van melatonine in de avond zodat je ’s nachts beter slaapt.

Heb jij ook elk voorjaar weer last van een jeukende neus en tranende rode ogen?
Heftige niesaanvallen en blijf je het liefste binnen?
Je hebt al van alles geprobeerd om er vanaf te komen en niets lijkt te helpen….

Als orthomoleculair darmtherapeut zal ik je meenemen in ervaringen van andere cliënten en wat je zoal zelf kunt doen om klachten te verminderen. Grijp in ieder geval niet gelijk naar medicijnen in de vorm van antihistaminica want dan ben je alleen maar je symptomen onder controle aan het houden en we willen weten wat de oorzaak van jou overtollige histamineaanmaak is. Alhoewel dit weer verschilt van persoon tot persoon en we nog lang niet alles weten….
Het histamine intolerantie onderzoek is nog voortdurend in beweging, nog niet zolang geleden dacht men dat het een tekort aan het DAO enzym zou zijn bij hooikoorts, maar daar is men nu weer op teruggekomen. Het blijft een puzzel waarbij nog lang niet de heilige graal is uitgevonden….

Eerst kijken we wat er gebeurd in je lichaam bij hooikoorts.
Hooikoorts is een vorm van allergie die ontstaat wanneer bepaalde lichaamscellen worden blootgesteld aan stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Al in februari kunnen de eerste bomen tijdens hun bloei stuifmeel gaan produceren. Grassen produceren hun pollen meer in de zomermaanden. Het stuifmeel verspreidt zich vooral tijdens zonnige warme dagen en als het flink waait. Wanneer de bloeiperiode voorbij is, verdwijnen deze klachten vanzelf, waardoor men in de winter weinig tot geen last van heeft.

We zagen boven dus al dat hooikoorts een allergie is.    Deze allergie ontstaat doordat het immuunsysteem van je lichaam veel te overdreven reageert op pollen. Deze reactie bestaat uit verdedigingsstoffen die zijn ontworpen om ons lichaam tegen indringers te beschermen. Zie het als een groep poortwachters die de pollen aanvallen waardoor klachten ontstaan. Deze verdedigingsstofjes in ons lichaam heten mestcellen, deze produceren vervolgens het stofje histamine. In het geval van hooikoorts betreft het een ontstekingsreactie van de slijmvliezen.

Zonder histamine zou je geen hooikoortsklachten hebben. Iedereen heeft histamine, het is een heel belangrijk stofje dat een zeer grote rol speelt in ons immuunsysteem. Ons immuunsysteem vecht tegen indringers (met behulp van die poortwachters) en houdt ons lichaam gezond. Histamine zorgt ervoor dat onze bloedvaten verder open gaan staan en/of dat onze slijmvliezen dikker worden. Je hooikoortsklachten worden dus veroorzaakt doordat je verdedigingslinie min of meer op hol is geslagen.

Wat kun je nu doen tegen histamineklachten?
Mensen met hooikoorts hebben veel vaker een verstoorde darmgezondheid dan mensen zonder hooikoorts. Je darmen worden van de rest van je lichaam afgescheiden door een soort douanesysteem namelijk het darmslijmvlies. Dit zijn op elkaar geplakte cellen die zorgen dat voedingsstoffen de bloedbaan in mogen maar afvalstoffen, ziekmakende milieu-toxines etc. niet binnenkomen. Door onder andere stress, verkeerde voeding, medicijnen (o.a. antibiotica) en bestrijdingsmiddelen kunnen er minuscule (met het blote oog niet te zien) gaatjes in het slijmvlies ontstaan waardoor deze afvalstoffen wél de bloedbaan in kunnen. De slijmvliezen zijn dus niet meer intact, we noemen dit een doorlaatbare darm.

Je immuunsysteem (80% zit in de darm) reageert op deze ongewenste instroom van stoffen met ontstekings- en immuunreacties. Klachten die met een doorlaatbare darm te maken hebben hoeven niet alleen in de darm te zitten. Hooikoorts, huidklachten, auto-immuunziekten, intoleranties en/of hersenziekten zijn slechts een aantal van deze voorkomende klachten.
Je slijmvliezen van mond tot kont zijn één orgaan. Als doorlaatbare slijmvliezen in je darmen reageren op “prikkels”, reageren die in je keel, neus, oor gebied en je longen ook. Ook je vaginale en/of maagslijmvliezen kunnen reageren, het is immers één orgaan.

Voeding kan veel betekenen op dit gebied. Voor veel mensen helpt het om op de voeding te letten, maar ook hier weer, dit is niet bij iedereen zo. Veel voedingsmiddelen bevatten op zich al veel histamine of zetten het lichaam aan tot het maken van “meer” histamine. Heb jij hooikoorts dan kunnen deze voedingsmiddelen nóg meer histamine voor het lichaam betekenen. Sommige mensen met hooikoorts kunnen wél gewoon een wijntje drinken of een stukje oude kaas eten zonder dat ze klachten krijgen. Bij anderen kunnen door het vermijden van deze voedingsmiddelen klachten sterk afnemen. Bij sommige cliënten die histaminerijke voeding vermijden zie je vaak al na 1-2 weken afname van klachten.                                                                                                           Zie mijn andere blogg met voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden bij hooikoorts.

Histamine
Dit is dus een heel belangrijke stof in je lichaam. Het geeft signalen door aan je afweersysteem en aan je hersenen. Het regelt je lichaamstemperatuur, en helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling. Alleen een teveel aan histamine kan tot klachten leiden.
Je kunt, in ontlasting het histaminegehalte meten maar dit zegt ook niet alles. Er is namelijk geen verband tussen een hoog histaminegehalte in de ontlasting en wel of geen last hebben van histaminerijke voeding. Je kunt ook veel histamine producerende bacteriën hebben zonder het hebben van klachten. Een hoog histaminegehalte in de ontlasting wil nog niet zeggen dat je intolerant bent.
Je zou hier verder kunnen zoeken met een bewijs uit bloedonderzoek dat mestcellen geactiveerd zijn.

Het kan dus zo zijn dat je hooikoorts hebt en dat voedingsmiddelen hoog in histamine zoals oude kaas of een glaasje rode wijn helemaal geen probleem zijn. Een allergische reactie zoals hooikoorts wil dus nog niet zeggen dat je histamine-intolerant bent. Bij histamine-intolerantie zie je niet een duidelijke IgE-immuunreactie zoals bij een allergie. Histamine is dus niet de oorzaak van je allergie of hooikoorts.

Waarom reageren mestcellen dan zo heftig bij jou?
Dat is hier dus de vraag….
Hier is nog veel onderzoek naar nodig…

Er werken in ieder geval veel aspecten mee in het lichaam en ook hier is een goede darmwerking van groot belang!
Onderzoek kan bij jou uitwijzen wat er precies aan de hand is en waar het mis gaat in het lichaam;

-1. Is het een darmflora die uit balans is, want teveel histamine-producerende (en andere aminen) bacteriën wil je niet.
-2. Hormonen uit balans? Oestrogeen maakt histamine vrij en progesteron werkt als anti-histamine.
-3. Sta jij constant aan? Dit geeft het lichaam enorme stress?
-4. Is je bloedsuikerspiegel uit balans?
-5. Een slechte lever- en gal werking? Waardoor afvalstoffen blijven rondhangen en de werking van je systeem blokkeren.
-6.Zorg dat je goed gevoed bent en geen voedingstekorten hebt! Veel mensen weten niet meer hoe zichzelf goed te voeden.

Met deze histamine intolerantietest van mijnLabtest.nl is eenvoudig te meten of jouw histamine verhoogd is. Je kunt deze test eenvoudig thuis uitvoeren maar dan ben je er nog niet want zoals je ziet kunnen er meerdere aspecten meespelen en alleen je histamine onderdrukken met medicatie haalt de oorzaak niet weg!

Wat nu als blijkt dat je toch een DAO tekort hebt?
Eerst werd gedacht dat bij mensen met een tekort aan DAO er meer klachten optreden maar dit onderzoek is verouderd. Ons lichaam kan DAO zelf aanmaken maar heeft hier wel de nodige hulpstoffen voor nodig. Dit zijn de nodige vitamines en mineralen, neem je deze onvoldoende op uit je voeding (dit gebeurt in de darm), is het goed om deze bij te suppleren.                                                                                                                                                                                 Om je lichaam dus te helpen om meer DAO aan te maken kun je de gebufferde vit. C (bestaande uit Quercetin, OPC, zink magnesium, calcium en koper) en dit B-complex bestaande uit (onder andere B11, B12 en de overige B-vitamines) suppleren.
Wist je dat vit. D ook kan bijdragen aan een histamine-intolerantie?
Begin hier wel op tijd mee, dus voordat de eerste klachten zich aanmelden.

Op de supplementen van Vitakruid krijg je met de code “purevrouw10” 10% korting.

Ik ben er in ieder geval voorstander van om grondig te laten onderzoeken wat er bij jou aan de hand is en om te kijken welke van de 6 genoemde aspecten van hierboven bij jou meespelen.                                                                            

Overleg altijd met je arts mocht je met medicatie willen stoppen.

 

 

Vorige
Vorige

Opgeblazen buik

Volgende
Volgende

Histaminerijke voeding