Opgeblazen buik

Wil jij jouw opgeblazen buik onder controle krijgen?

Hoe fijn is het als je de hele dag door een platte buik hebt, bomvol energie zit en 's avonds nog leuke dingen met vrienden kunt doen zonder vermoeid te zijn? Dagelijks vrolijk je toiletbezoek doet zonder je zorgen te hoeven maken?

Heerlijk toch...?

Waarschijnlijk heb je nu vaak last van (slopende) vermoeidheid, buikpijn, windergheid, boeren, weinig eetlust, oprispingen, hoofdpijn en probeer je je toiletbezoek zolang mogelijk uit te stellen.

Veel klachten hebben met de darmen en de spijsvertering te maken.

 Dit kan diverse oorzaken hebben, laten we dit eens beter bekijken…

Vaak hoor ik van cliënten dat ze al ettelijke jaren lopen met diverse klachten en al vele malen met deze klachten naar de huisarts zijn geweest. Verschillende onderzoeken hebben gehad en als men het dan niet meer weet wordt er maar een stempel PDS (prikkelbaar darmsyndroom) op geplakt.

Vaak raak je ook gewend aan je klachten en denk je dat het er bij hoort.

Onze spijsvertering begint al in de mond d.m.v. het GOED kauwen van het voedsel zodat dit niet elders nog gebeuren moet.

Ook is het héél belangrijk om de parasympaticus aan te zetten….haha ja thuis zeg ik altijd: ”hebben jullie de parasympaticus aan staan”, voordat we beginnen te eten. Ons lichaam heeft 2 “standen” waar het in kan verblijven, de sympaticus en de parasympaticus. Deze laatste is de ruststand en deze hebben we dus nodig om onze vertering goed te laten verlopen.

Gebeuren deze 2 stappen niet dan wordt er niet voldoende maagzuur aangemaakt waardoor er vele processen niet goed verlopen. Maagzuur schreef ik eerder al een blog over.

Als jij stappen overslaat in je spijsvertering door o.a. een tekort aan maagzuur, door stress of niet goed te kauwen of doordat er niet voldoende spijsverteringsenzymen aan worden gemaakt…blijft jouw eten in te grote “brokken” en wordt niet goed verteerd.

Ook kun je een voedselintolerantie hebben waardoor je constant voeding eet waar je intolerant voor bent. Dit kan ook diverse klachten veroorzaken.

Histamine kan veel te hoog zijn in het lichaam….

Een voedselallergie kan een oorzaak zijn…dit is een acute reactie op voeding en hierdoor kun je bij een heftige reactie zelfs in shock raken.

Je ziet klachten kunnen meerdere oorzaken hebben en het is dan ook vaak niet klakkeloos te zeggen waar bij jouw de trigger ligt. Ook is het vaak een samenhang van meerdere oorzaken.

Aan de hand van een goed diepgaand intakegesprek en verschillende onderzoeken worden er hele mooie resultaten behaald waardoor ook jij weer meer energie en dus minder vermoeidheid kunt ervaren.

Ook een helderder hoofd, minder gewrichtsklachten, minder buikpijn, minder hoofdpijn etc. kunnen gevolgen zijn van een goed werkende spijsvertering.

Het is ook nog eens zo dat door een overbelast spijsverteringskanaal de lever het veel zwaarder krijgt en je weer meer hoofdpijn kunt krijgen. Hoofdpijn is vaak een teken van een overbelaste lever maar daar een andere x een blog over.

X Jolanda

Volgende
Volgende

Maart, begin van het hooikoortsseizoen?