Maagzuur

Bij brandend maagzuur is er niet altijd teveel maagzuur aanwezig, zoals vaak wordt gedacht. Vaak ontstaat brandend maagzuur juist doordat het lichaam te weinig maagzuur aanmaakt. Wanneer door onvoldoende maagzuur voedsel niet goed kan verteren blijft het voedsel bovenin de maag liggen en kan vervolgens gaan rotten. Hierdoor ontstaat zuurbranden.

Door de vermindering van maagzuur kunnen bacteriën vrij spel krijgen. Dit verhoogt het risico op maagzweren en zelfs maagkanker.

Liever geen medicijnen

Veel mensen grijpen bij brandend maagzuur naar medicijnen (maagzuurremmers). Tabletten of pillen die de maagzuurproductie remmen worden vaak ingezet bij de terugstroom van maagzuur in de slokdarm. Als je regelmatig zure oprispingen hebt, krijg je vaak een zure smaak in je mond en problemen met slikken. Medicijnen hebben echter vaak bijwerkingen, zoals een verminderde opname van vitamine B12 of een verhoogd risico op infecties. Bacteriën die in de dikke darm thuishoren, kunnen door medicijnen in de dunne darm terechtkomen en daar klachten geven. Medicijnen zijn echte symptoombestrijders, want ze pakken de ware oorzaken van brandend maagzuur niet aan.

Liever gezond eten

In plaats van medicijnen is het veel verstandiger om naar je eetgewoontes te kijken. De belangrijkste tip: goed kauwen! Uiteraard spelen factoren als stress en lichaamsgewicht ook een rol. Te vet, te veel of te laat eten is af te raden. Daarnaast is bekend dat bijvoorbeeld koffie, chocolade, alcohol en rauwe ui ook tot maagzuurklachten kunnen leiden.

Door samen te kijken naar jouw eetgewoontes kan ik je van passend advies voorzien zodat je op een gezonde manier probeert van brandend maagzuur af te komen. Zoals gezegd ligt het probleem niet aan te veel maar aan een tekort aan maagzuur. Ik kan door middel van een betrouwbare test snel achterhalen of het bij jou om een te veel of een tekort aan maagzuur gaat. Zodra dit helder is, kan ik je verder helpen met handige tips om bijvoorbeeld meer maagzuur te krijgen.

Gratis afspraak plannen

Wil jij meer weten hoe je op een gezonde, natuurlijke manier van je maagzuurklachten afkomt? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek van maximaal 30 minuten. Klik hier en kies voor ‘Gratis Intakegesprek 30 minuten’ om een afspraak op een door jou gewenst tijdstip te maken. Hopelijk zie ik je snel.

Vorige
Vorige

Courgette wortel/pastinaak-soep met kokosmelk

Volgende
Volgende

Relatie Darmen en Hormonen