Fermenteren
Een makkelijke manier om je dagelijkse probiotica binnen te krijgen, super voor je darmen én dus voor je huid én je hele gezondheid!
Fermenteren kun je op 2 manieren doen;
-Met een starter cultuur of vloeistof; kefir, kombucha, kwark, yoghurt of desemproducten.
-Door middel van pekel > water en (keltisch zeezout).
Deze laatste beschrijf ik hier d.m.v. het fermenteren van rode kool.
De atributen die je nodig hebt zijn eenvoudig;
-Een weckpot met een rubberen ring
-Keltisch zeezout
-Gefilterd water
-Eventueel een keukenmachine
Ingrediënten;
-1 middelgrote rode kool
-1 of 2 buitenste bladeren van de kool
-2 eetlepels zout
-2 laurier blaadjes
-2 steranijs
-2 Kardemom peultjes
Instructies
Snijd de rode kool in dunne slierten, bewaar de buitenste bladeren. Je mag ook een keukenmachine gebruiken als je deze hebt, lekker makkelijk. Doe de kool in een grote kom en voeg het zout toe, begin te kneden. Blijf kneden totdat de sappen vrijkomen en er voldoende vocht is. Breng over naar een schone pot, inclusief het sap, duw alles goed aan. De kool moet onder staan, is er te weinig sap, voeg dan water met zout toe. Leg de koolbladeren er bovenop en iets van gewicht. Eventueel een plastic zakje met water. Dek af en laat bij kamertemperatuur 1-2 weken staan. Proef of je het lekker vindt, of laat nog even verder fermenteren. Zet uiteindelijk in de koelkast, het fermenteren stopt nu.
Fermentatie is een persoonlijk proces; wat de een lekker vindt, kan voor een ander te zuur of tekort geschoten zijn. Proef dus regelmatig.
Zorg voor voldoende druk: Het is essentieel dat de rode kool onder het pekelvocht blijft om schimmelvorming te voorkomen.
Eet steeds een hompje bij de maaltijd om de goede bacteriën binnen te krijgen.
Gefermenteerde groente is beter verteerbaar en minder belastend voor je darmen.
Succes!